Hatay Kömbe Tarifi

21-09-2022 12:11
Hatay Kömbe Tarifi

Kömbe Nedir?

Kömbe Hatay’da yapılan meşhur bir yiyecektir. İçerisinde oldukça fazla şey olan Kömbe lezzeti ile birçok insanı mutlu eder. Bu noktada sadece o bölgedekiler için değil, ülkemiz için oldukça önemli bir lezzettir. Bu noktada en merak edilen şeylerden biri de Kömbe tarifidir.

Kömbe Nasıl Yapılır?

 

Kömbe Hatay yöresinde çok meşhur demiştik. Bu yüzden de en çok merak edilen yiyeceklerden biridir. Kömbe tarifinde en önemli şeylerden biri de "Kömbe Baharatı” olmaktadır. Peki bu baharat nedir ve içeriği nedir? Kömbe baharatı kömbe yapımında kullanılan ve renk, tat veren baharatların karışımıdır. Kömbe baharatın içerisinde muskat, damla sakızı, yeni bahar, tarçın, karanfil, zencefil ve mahlep bulunmaktadır. Bu baharat sayesinde orijinal kömbe yapabilirsiniz. Aksi halde yaptığınız kurabiyenin tadında büyük bir eksiklik olacaktır.

Kıyır Kıyır Kömbe Tarifi

Bayramlarda özellikle çayların yanında servis edilen kömbe oldukça meşhurdur. Bu yüzden de sadece Hataylılar için değil, herkes için en merak edilen şeylerden biri de kömbe tarifidir. Gelin meşhur Kömbe Tarifinebir bakalım.

Meşhur Hatay Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler

150 gram eritilmiş tereyağı veya margarin

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı kömbe baharatı

Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

2 yemek kaşığı Hindistan cevizi (isteğe bağlı)

3-4 su bardağı un

Susam

Kömbe kalıbı (şart değil)

Meşhur Antakya Kömbesi Tarifi

Kömbe yapmak için öncelikle tereyağını eritip, soğuması için bir yoğurma kabına almamız gerekiyor. Ardından da içine sıvı yağını ve sütü döküp karıştırıyoruz. Bu adımdan sonra yapmanız gereken şey şekeri ve hazır aldığınız kömbe baharatını hazırladığınız karışıma ilave etmeniz. Bu noktada iyice karıştırmak önemlidir. Ardından da vanilya ekliyoruz. Bu noktada içerisinde herhangi bir pütür kalmamalı. Bu yüzden iyice karıştırmanız önemli. Ardından yapmanız gereken adım ise önce bir su bardağı un ile birlikte kabartma tozunu ekliyoruz. Ardından yavaş yavaş un ilave ederek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Bu noktada un oranı biraz size kalmış. Kulak memesi kıvamı dediğimiz kıvamı tutturana kadar un eklemeye devam edin. İyice yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elimizde yuvarlıyoruz. Boylarının eşit olmasına dikkat edin. Diğer tarafta da içine susam koyduğumuz bir kâse hazırlıyoruz Hazırladığımız ceviz büyüklüğündeki topları susamlı kâsenin içine batırıp, sonra da kömbe kalıbının içi dolacak şekilde bastırıyoruz. Ardından yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsimize kalıbı ters çevirip ayırıyoruz. Bu noktada kalıp ile ilgili bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Kullanmanız tamamıyla size bağlı; isterseniz kendi şeklinizi kendinizde verebilirsiniz. Bu noktada eğer kömbe kalıbınız yoksa, elinizde yuvarladıktan sonra hafifçe üzerlerine bastırarak şekil verebilirsiniz. Bu da oldukça güzel olacaktır. Ardından da önceden ısıtılmış 160 derece fırında, pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan Ev Yapımı Kömbeleri iyice soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Unutmayın, kömbeler fırından ilk çıktıklarında yumuşak olabilir fakat bekledikçe sertleşecektir. Bu noktada aceleci olmamalısınız. Eğer ki bu eşsiz lezzet için vaktiniz yoksa ya da çalışan biri iseniz ve misafirleriniz gelecekse bu noktada yardımınıza Hatay Köy koşmaktadır. Hatay Köy lezzetli ve taptaze Hatay Kömbe Kurabiyesi ile sofranızın lezzetini çoğaltır. Size de sadece çayı demlemek kalır. Afiyetler olsun!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.