Hatay Künefe Tarifi

17-06-2022 16:29
Hatay Künefe Tarifi

Künefe ile Kadayıf Arasındaki Fark Nedir?

Künefe dediğimiz zaman herkesin gözleri ışıl ışıl olur. Damakta bıraktığı o leziz kıvam ve peyniri ile bir tatlıdan daha fazlasıdır. Öyle ki, künefe sadece yemeklerden sonra değil özel anlarda da yenen bir tatlıdır. Hatta Türkiye’de saygın künefeciler bile vardır. Kimileri, tarifi öğrendiğinde peyniri bir tatlıya yakıştıramazken, künefeyi yediğindeki yüz ifadesi aslında her şeyi anlatır. Fakat yanlış bilinen bir şey vardır ki o da Künefe ve Kadayıf aynı şeyler değildir. Şöyle ki, Kadayıftan yapılan bir tatlı çeşidi künefedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir. Kadayıf burada aynı gibi gözükse de aslına bu iki tatlı birbirinden çok farklıdır. Bu tatlıyı kadayıftan ayıran en önemli özellikleri kadayıf tatlısından daha ince oluşu ve içerisinde peynir olmasıdır.

Künefe Nasıl Yapılır?

 

Künefe baktığımızda oldukça eski bir tatlıdır. Tarihi ise Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Öyle ki Osmanlı döneminde Yemen’e giden askerlerimizin bir kısmı burada tatlıcılık ile uğraşmış. Buradan para kazanmış ve bir şeyler öğrenmişler. Ardından işleri bittiklerinde ise yurtlarına dönmüşler. Ülkemizde işlerine devam etmişlerdir. Künefe ise 1930’lu yılların sonuna doğru Mersin’e 1940’lı yıllarda ise Hatay’a geldiği söylenerek ülkemizde yapılmaya başlanmıştır. Her ne kadar belirsizlik olsa da Hatay künefesi bir başka olmaktadır. İki kadayıf arasındaki peyniri ve üzerine dökülen şerbeti ile Künefekültürümüzün en önemli parçalarından da biridir.

Künefe Malzemeleri Nelerdir?

 

Künefe tatlısı genellikle dışarıda yense de evde de yapmak isteyen kişi çoktur. Her ne kadar kolay gibi gözükse de künefe yapımı gerçekten zordur. Fakat yine de denemek isteyenler için sizlere künefe yapılışını ve malzemelerini sunacağız.

Hatay Künefe Malzemeleri;

·200 gram tel kadayıf

·2 çorba kaşığı tereyağı

·150 gram kadar künefelik dil peyniri (kaşar peyniri kullanmayınız. Bu yapılan en büyük yanlıştır.)

Şerbeti Hazırlanırken;

·2 çay bardağı toz şeker

·1,5 çay bardağı su

·Birkaç damla limon

·Üzerine bol bol Antep fıstığı


Künefe Yapılışı Nasıldır?

 

Künefe tüm herkes tarafından sevilen bir üründür. Her malzemesi özeldir ve bazı püf noktaları vardır. Özellikle peyniri çok önemlidir. Bu noktada sizlerin yardımına Hatay Köy adresi koşmaktadır. Hatay Köy gerçek künefe peyniri ile evde de rahatlıkla orijinal bir şekilde künefe yapmanızı sağlar. Ayrıca eğer evde yapabileceğinizi düşünmüyorsanız ya da bunun için zamanınız yok ise Hataykoy.com’dan pişmeye hazır künefe satın alabilir ve keyifle tüketebilirsiniz.

Künefenin malzemelerinden sonra yapılışı ise şu şekildedir. İlk olarak tencere içerisinde şerbeti hazırlamalısınız ardından kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Unutmayın şerbet soğuk dökülmelidir. Ardından tereyağını bir tavada eritin. Bu sırada kadayıfı da tek tek ayırın ve üzerine eritmiş olduğunuz yağın yarısını boşaltın. Tavadaki yağın birazını ayırıp üzerine kadayıfları yerleştirip sıkıştırın. İsterseniz tavayı kaplayacak bir tencereye su doldurup üzerine de koyabilirsiniz. Rendelenmiş tuzsuz peynirinizi kadayıfların üzerine boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin. Klan tereyağlı kadayıf karışımıyla peynirlerin üzerini bastırarak kaplayın. Tepsiyi ocak üzerinde gezdirerek künefeyi kısık ateşte pişirin. Ardından pişen künefenizi ocaktan alın ve şerbeti üzerine dökün.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.