Hatay Mutfağından Kaytaz Böreği Tarifi

22-03-2023 14:54
Hatay Mutfağından Kaytaz Böreği Tarifi

Kaytaz Böreği Nedir?

Hatay Mutfağı oldukça lezzetli yemeklerin ve mezelerin olduğu bir mutfak. Bu yüzden de ülkemiz ve dünya içinde oldukça önemli bir yere sahip. Bu lezzetlerden biri de mutfağı lezzet cümbüşü olan Antakya'dan olan ve içerisinde bol soğanlı, kıymalı ve hamurlu bir lezzet olan Kaytaz Böreği.

Kaytaz böreği, görüntüsü fındık lahmacuna benzeyen; tadı lahmacun ve biberli ekmek arasında kalan; öğle, akşam yemeklerinde veya çay saatinde ikram edilebilen, yöresel bir lezzet olarak bilinmektedir. Bu yüzden de Antakya’da neredeyse her öğün görebileceğiniz ve mutlaka yemeniz gereken de bir lezzet. Özellikle de yöresel lezzetlere meraklıysanız denemeden geçmemeniz gereken bir lezzet. Börek denildiği için oldukça zormuş gibi gözüken bu lezzet aslında yaparken çok zorlamayan ama yerken sizleri çok mutlu edecek bir tarif.


Kaytaz Böreği Nasıl Yapılır?

 

"Kaytaz Böreği Nasıl Yapılır?"sorusu en çok merak edilen şeylerden de biri. Bu yüzden de bu muhteşem lezzeti mutlaka denemelisiniz. Hadi gelin tarife geçelim.

Orijinal Kaytaz Böreği Malzemeler

 

  • 1/2 paket yaş maya
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2-3 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

İç Harç

  • 300 gram kıyma(kuzu, dana karışık olursa daha lezzetli olur)
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber

 

Hatay Kaytaz Böreğinin Yapılışı

Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra gelin şimdi de Kaytaz Böreği Yapımıkonusuna geçelim. Bunun için öncelikle şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürün ve kenara alın. Ardından unun önce 2 bardaklık kısmını derin bir kaba alın, ortasına bir havuz acın ve mayalı karışımı havuza dökün. Havuzun kenarlarındaki undan yavaş yavaş havuzun ortasına alarak, hamurun kıvama gelmesini sağlayın. Mayalı karışımla un tamamen karıştıktan sonra tuzu ekleyin ve tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın. Hamur cıvıksa kontrollü olarak un ekleyerek yapış yapış olmayan ama çok da sert olmayan bir kıvama gelene dek yoğurun. Hamuru tekrar kaba alın, kabın üzerini streçleyin ve hamuru mayalanmaya bırakın.

Bu arada o mayalanırken kıyma, yemeklik doğramış soğan, baharatlar, salça ve nar ekşisini bir kaba alıp yoğurun. Diğer yandan fırını 180 derecede ısıtın. Ardından tereyağı eritin. İki katına çıkmış olan hamuru, 10 eşit bezeye bölün. Erimiş tereyağına 3 kaşık zeytinyağını da ekleyin, karıştırın. Tezgaha 1 kaşık yağ karışımından dökün, üzerine bezelerden birini koyun. Üzerine bastırıp yassılaştırın ve tekrar üzerine bir miktar yağ sürün. Yağlanmış bezeyi ister elinizle, ister merdane yardımıyla mümkün olduğunca inceltin. Şeklinin kötü olması ya da yırtılması önemli değil. İncelttiğiniz hamuru rulo yapın ve gül böreği yapar gibi dolayın, boşta kalan ucunu altına kıvırın. Hamurun üzerine hafifçe bastırıp, bolca kıymalı harçtan koyun ve tekrardan üzerine bastırın. Kıymaların aralara girmesini sağlayın. Bütün bezeler için aynı işlemi yaptıktan sonra hepsini yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Püf Noktaları

 

Kaytaz böreğinin en önemli püf noktalarından biri de unu eleyerek kullanmayı ihmal etmeyin. Yoksa böreğiniz farklı bir kıvamda olabilir. Diğer bir püf noktası ise unu eklerken kontrollü olun ve tuzu mayalama aşamasında kesinlikle eklemeyin, mayayı öldürebilir veya mayalanma gecikir. Tabi bu tarif çoğu kişi içinde zor olabilir fakat üzülmeyin. Bu noktada yardımınıza Hatay Köy yetişmektedir. Sizler de eğer bu böreği yapmak ile uğraşmak istemiyorsanız orijinal Kaytaz Böreğini Hataykoy.com’dan kolayca satın alabilirler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.