Hatay Usulü Kuru Dolma Tarifi

21-02-2023 10:15
Hatay Usulü Kuru Dolma Tarifi

Zeytinyağlı Kuru Dolma

Zeytinyağlı Kuru Dolma soframızda en sevdiğimiz yemeklerden biri. Yöresel olan bu yemeğimiz yapımı da oldukça da zor olan bir yemektir. İsterseniz meze isterseniz de ana yemek olarak tüketeceğiniz kuru dolma sofralarınızın vazgeçilmezi olacaktır. Kuru dolma, zeytinyağlı yapılmakta ve doğal kurutulmuş olan sebzelerle de oldukça güzel olmaktadır. Bunun için farklı sebzeleri deneyebilir ve kendi tarifinizi oluşturabilirsiniz.

Kuru Dolmanın İçine Ne Konur?

Kuru Dolma yapmak oldukça zordur. Bu yüzden de yaparken oldukça dikkatli olmalısınız. Eğer kuru dolmanız çok pişerse güzel olmaz ve pirinçler ölür bu yüzden de kuru dolma yapmak oldukça önemlidir. Pişirme süresi kuru dolma için çok önemlidir. Bu yüzden kuru dolma pişirmeden önce her şeyi kontrol etmelisiniz. Öncelikle gelin kuru dolma malzemelerine bir bakalım.

Kuru Dolma Malzemeleri

12 adet kuru patlıcan

12 adet kuru dolmalık biber

1,5 su bardağı baldo pirinç

1 yemek kaşığı nar ekşisi

2 yemek kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı kuru nane

1 yemek kaşığı sumak

1 adet soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

1 küp şeker

1 adet domatesin rendesi

Taze nane

Maydanoz

Tuz karabiber

Sosu için

Patlıcanları kaynattığınız su (süzülmüş ısıtılmış)

Tuz, şeker

Zeytinyağı

Zeytinyağlı Kuru Dolma Yapılışı Nasıldır?

Kuru dolma için patlıcan ve biberleri iyice yıkayıp suda 10 dk kaynatıp soğuk suya alıp süzmelisiniz.

Ardından soğanı ufacık doğrayın ve zeytinyağın da kavurun. Bu soğanın kokusunun da çıkmasına yarar.

Yağ olarak 2 yemek kaşığı kullanmalısınız. Ardından pirinç, baharat ve salça sıra ile ilave edin. Ardından da domates rendesi ilave edin ve 1-2 dk pişirip 1/2 su bardağı su ilave edin ve kapağı kapalı 5 dk kadar pişirin. Buradaki amaç hafif pirinci öldürmek pişirmek değildir. Bu karışımınız da hazır olunca bir kaba alıp nar ekşisi, limon suyu nane ve maydanoz ilave edebilirsiniz. Bu yemeğinize ayrı bir tat katacaktır.

Diğer yandan patlıcan ve biberleri bir parmak kalacak şekilde harç ile doldurun. Tencereye patlıcanları dizin. Ardından da üzerine biberleri dizin.

Diğer yandan onları kaynattığınız ayırdığınız sudan 1 buçuk su bardağı ısıtıp süzün. Ardından da içine diğer malzemeleri ekleyin ve dolmaların üzerine sosu dökün. Son aşamalarda ise tencere boyundan ufak bir tabağı ters çevirin üzerine yerleştirin. Kapağı kapalı içi hazır olana kadar pişirin. Bu süre yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Son olarak ocağı kapatın ve tencerede dolmaları soğumaya bırakın. Sonra buzdolabına kaldırın. Afiyet olsun hepinize.

Kuru patlıcan dolmasında en önemli şeylerden biri de kurutulmuş sebzelerdir. Buna göre de "Kurutulmuş Sebze Fiyatları” önemli olmaktadır. Çünkü bu sayede ancak yemeği güzel bir şekilde yapabilirsiniz. Bu konuda sizlere yardımcı olacak firma ise Hatay Köyadresidir. Hatay Köy'den kuru sebzeleri hızlıca temin edilebilirsiniz. Bu sayede her zaman nefis kuru dolma yapabilir ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Bonus: Kuru Dolma Yanına Ne Gider?

Kuru dolma genel olarak meze gibi servis edilen yemeklerden biridir. Oldukça lezzetli olan kuru dolma, farklı mezelerle de çok güzel gitmektedir. Bu sayede sofralarınız daha güzel ve renkli olacaktır. Bu konuda yardımınıza yöresel mezeler koşar. Bakla Ezmesi, çökelek salatası, haydari, humus, kısır, mercimekli köfte kuru dolma yanına çok yakışan meze çeşitleridir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.