Hatay Usulü Tuzlu Yoğurt Tarifi

23-02-2022 10:38
Hatay Usulü Tuzlu Yoğurt Tarifi

Tuzlu Yoğurt Nedir? 

Genellikle keçi sütünden mayalanan Tuzlu Yoğurt,Hatay’a özgü bir lezzet. Pişmiş Yoğurt olarak da bilinen bu özel gıda, süzme yoğurda benzese de aslında çok daha farklı bir tadı barındırıyor. Yoğurtlara göre daha pütürlü yapıda olan tuzlu yoğurt, bulanık renkli ve nispeten cıvık olarak yapılıyor. Peki, Tuzlu Yoğurt Nedir? Bu konuyu daha fazla açmak gerekirse yaz mevsiminde kışlık olan hazırlanan yemeklik özel bir sos olduğunu söyleyebiliriz. Kahvaltıda sıcacık lavaşların ve bazlamaların üstüne çok yakışan bu özel sos, zahter, toz biber, nane gibi baharatlarla harmanlandığında, acı biber salçası ile karıştırıldığınızda ya da tavada ısıtıldığında daha eşsiz lezzetlerle kapı açıyor. Hatay’da genellikle kış mevsiminde tüketilen tuzlu yoğurt, çorbalarda ve börek yapımında kullanılıyor. Tuzlu yoğurdu sıkça tüketenler onun en çok borani yemeklerine yakıştığını söylüyor.

Tuzlu Yoğurt Faydaları

 

Bir Hatay klasiği olan tuzlu yoğurt kalsiyum içeriği nedeniyle kasları güçlendirmeye yardımcı oluyor, kemikleri güçlendiriyor. İçerdiği prebiyotikler hazmı rahatlatmada ve mide asidini dengelemede oldukça etkili. Kan şekerini dengeleyen tuzlu yoğurt, iyot içeriğiyle hücre hasarının onarılmasına da yardımcı oluyor.

Tuzlu Yoğurt Tarifi

 

Pişirme yöntemiyle elde edilen bu özel yoğurt her ne kadar tuzlu olarak isimlendirilse de aslında çok da tuz barındırmıyor. Diğer tüm yoğurtlar gibi mayalanarak elde edildiği ve tuzla pişirildiği için damakta mayhoş bir tat bırakıyor. Evde Tuzlu Yoğurt Yapımı için tarifimizi de şuraya bırakalım.

Malzemeler 

 

1 kg yoğurt (ev yapımı olması ve keçi sütünden yapılmış olması tercih edilir)
1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Tuzlu Yoğurt Nasıl Yapılır?

 

Tencereye alınan yoğurdu kaya tuzu ile karıştırarak ocağa alın. Orta ateşte krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Pişirirken yoğurdun kesilmemesi için ara vermeden karıştırmak çok önemli. Krema kıvamına gelmiş, pişen yoğurdu soğumaya bırakın. Yoğurt iyice soğuyunca hava boşluğu kalmayacak şekilde sıkıştırarak boş bir kavanoza doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Hazırladığınız tuzlu yoğurdu kuru ve karanlık bir yerde, üzerine bir örtü örterek 4-5 ay boyunca saklayabilirsiniz. Eğer tüm tarif için yeterli zamanınız yoksa meşhur Hatay Köy Tuzlu Yoğurt için online siparişinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.