Kahke Kurabiye Nedir?

17-10-2022 11:59
Kahke Kurabiye Nedir?

Kahke Ne Demek?

Ülkemiz birbirinden farklı lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri de kahke kurabiyesi diye bilinen ve Gaziantep’te ünlenen kahke ile yapılmaktadır. Peki bu meşhur Kahke Nedir? Kahke ya da Ka'ak Arap dünyası ve Yakın Doğu'da üretilen birkaç farklı türde unlu mamulü ifade edebilir. Genellikle Orta Doğu ülkelerinin sahip olduğu ekmek, kuru ve sertleştirilmiş bir bisküviye benzer ve çoğunlukla halka şeklinde olan bir kurabiye çeşididir. Gastronomi kenti Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve "Ramazan Kahkesi" olarak da bilinen bu lezzet sadece ramazan ayında yapılmaktadır. 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan’da yapılan bu kurabiye özellikle de Halep’te çok meşhurdur. Burada ortaya çıktığı söylenen bu kahke un, şeker, zeytinyağı ve mahlep gibi maddelerle hazırlanarak sunulur.

Ustalar büyük hamur kazanlarında bu kurabiyeyi hazırlamakta ve hamuru bir müddet dinlendirmektedir. Ardından şekil verilen hamura bol susam serpilir ve yumurta akı sürüldükten sonra da fırında pişirilir. Sadece ramazan ayında yapılan bu kurabiye için Gaziantepliler, iftar saatinde kuyruklar oluştururlar. Yolunuz bir ramazan gününde Gaziantep’e düşerse sizler de kahke kurabiyesi kokusunu takip ederek bu lezzeti tadabilirsiniz.


Bayatlamayan Köy Kahkesi Tarifi

Gelin hep birlikte meşhur Kahke Kurabiyesinin tarifine geçelim. Sizler de bu meşhur lezzeti mutlaka deneyebilirsiniz. Eğer buna vaktiniz yok ise Hatay Köysizlere Taze Köy Kahkesi sunmaktadır. İstediğiniz her an alabileceğiniz meşhur kurabiyeler için mutlaka Hatay Köy sayfamıza bekleriz.

Hatay Kahke Malzemeler

Köy Kahkesi Tarifi için öncelikle malzemeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamalısınız. Bu konuda ilk dikkat etmeniz gereken şey Kahke Baharatı olmakta. Çünkü bu baharat olmadan maalesef ki orijinal kahke kurabiyesi hazırlayamazsınız.

Yarım paket margarin

Yarım su bardağı zeytinyağı

Yarım su bardağı süt

3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı pekmez (1 su bardağından 2 parmak eksik)

1/4 (çeyrek) su bardağı tahin (çeyrek su bardağı – isteğe bağlı)

Yarım su bardağı şeker

1 çay bardağı susam

Yarım çay bardağı kendir tohumu

3 yemek kaşığı rezene (mayana)

3 yemek kaşığı çörek otu

1 çay kaşığı tarçın

Yarım paket kabartma tozu

1 tane yumurta

Yarım çay bardağı irmik

Aldığı kadar un (bardak ölçüsü isteyenler için 4-4, 5 su bardağı)

Kahke Yapılışı

Kahke kurabiyesi malzemeleri sonrasında yapılışına geçmemiz gerek. Gelin şimdi aşama aşama Antep Kahkesi’nin Yapılışına geçelim;

Kahke kurabiyesi için öncelikle rezeneyi orta ateşte 2 dakika kadar kavuruyoruz ve ardından havanda dövüyoruz. Havanda dövmek lezzeti arttıracağından mutlaka havan kullanmaya özen göstermelisiniz.

Ardından susam ve kendir tohumunu 5 dakika kadar sürekli karıştırarak kavurmamız gerekmekte.

Kavurduğumuz ürünlerin çiğ kokuları çıktıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Ardından tereyağı ve rezeneyi ekleyip tereyağının tamamen erimesini bekleyerek işe devam etmelisiniz.

Tereyağı eridikten sonra çalışabileceğiniz geniş bir yoğurma kabına geçmelisiniz. Bu noktada sıvı malzemeleri ve 1 çay kaşığı tarçını ekliyoruz.

Bütün malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra un, irmik ve kabartma tozunu ekleyerek vıcık ya da yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekmekte. Bu yumuşaklık oldukça önemli çünkü kurabiyenin ağızda dağılmasının sebebi de bu yumuşaklıktır. Bundan sonraki aşama ise hamurun 10 dakika kadar dinlendirmektir. Bu aşama oldukça önemlidir ve atlanmamalıdır. Çünkü bu sayede kurabiyeniz daha lezzetli olacaktır.

Ardından hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde sıktıktan sonra bir tepsiye iki ucunu birleştirip yağlı kâğıt serilen tepsiye diziyoruz. İsterseniz tepsiye yağ da sürebilirsiniz.

Ardından 175 derece de ısıtılmış fırında 30-35 dk kızarana kadar pişirilmektedir. Fırından çıkartılan Kahke Kurabiyesi soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.