Muhammara Nasıl Yapılır?

20-12-2022 13:54
Muhammara Nasıl Yapılır?

Muhammara Nedir?

Kültürümüz oldukça geniş bir coğrafyaya yayıldığından oldukça fazla yemeğimiz ve mezemiz vardır. Türkiye’nin birçok bölgesiyle özdeşleşmiş farklı farklı mezeler vardır. Örnek vermek gerekirse, Yoğurtlu zeytinyağlı otlar, söğüş sebzeler, haydari, lakerda, közlenmiş patlıcan salatası, marine edilmiş balık, ahtapot salatası, karides söğüş, sotelenmiş yabani otlar, pilaki, fava, şakşuka gibi mezeler en bilindik ve en çok yediğimiz mezelerden biridir. Fakat bu noktada bir meze var ki çoğu kişinin sevdiği ve merak ettiği mezelerden biridir. Muhammara oldukça önemli bir lezzetimizdir. Muhammara’nın orijini Suriye'nin Halep şehri olsa da Hatay’a özgü bir meze olarak literatürde yerini alır. Ayrıca Türk mutfağının da vazgeçilmez bir parçasıdır. Suriye, Lübnan, Irak ve Türkiye'de tüketilen muhammara birçok farklı isim ile de anılmaktadır. Hatay şehrine özgü olan muhammara için gelin güzel bir tarif verelim.

 

Muhammara Meze Tarifi

Muhammara oldukça keskin bir tadı olan mezedir. Bu yüzden de yemeklerin yanında özellikle de et gibi yemeklerin yanında çok tercih edilir. Kebap, köfte gibi ana yemeklerin yanında oldukça hoş bir tat yakalayan muhammara Hatay’da oldukça fazla tercih edilmektedir. Muhammara Mezesi için oldukça fazla tarif vardır.

Muhammara Malzemeleri

  • 1 su bardağı domates salçası
  • 1 su bardağı biber salçası
  • 1 su bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı ekmek kırıntısı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 6 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı pul biber


Muhammara Yapılışı

Muhammara Yapılışı için öncelikle bazı püf noktalarını bilmelisiniz. Ardından evinizde harika bir muhammara yaparak sevdiklerinizle afiyetle yiyebilirsiniz. Geçelim muhammaranın tarifine.

Öncelikle bunun için bir mutfak robotuna sahip olmalısınız. Aksi halde mezeniz çok tanecikli olacağından güzel olmayacaktır. Ardından mutfak robotunuza salçaları, ekmek kırıntısını, zeytinyağını, cevizi, soyulmuş sarımsakları ve baharatları da ekledikten sonra, robotu çalıştırın. Bu noktada yavaş yavaş robotu aralıklarla çalıştırın ve tüm malzemeleri püre haline gelene dek çekin. Ardından mezeniz hazır.

Bu noktadan sonra hazırladığınız mezeyi bir servis tabağına alın ve üstüne nar ekşisi gezdirip, cevizle süsledikten sonra servis edin. Kalan muhammarayı bir kavanoza kaldırıp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Afiyetler olsun! Muhammaranın püf noktalarından bahsetmiştik. Muhammaranın daha lezzetli olması için cevizleri mutfak robotu yerine havanda döverek küçültebilir, çıkan yağı da sos yapımında kullanabilirsiniz. Diğer bir püf noktası ise iyi bir muhammara için bayat ekmek içi yerine galeta unu kullanmanız.

Muhammara ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de Acuka mı Muhammara sorusudur. Muhammara için bazı bölgelerde acuka tanımı da kullanılır. Bu tabir bölgeden bölgeye değişmektedir. Muhammara ile ilgili diğer merak edilen sorulardan biri de "Muhammaraya Yoğurt Konur mu?” sorusudur. Bu noktada yoğurt konulmamaktadır. Çünkü yoğurt çok ekşi bir tat verdiğinden muhammaranız orijinal olmaz. Bu yüzden gerçek bir muhammara yapmak isterseniz yoğurt eklememenizi öneririz.

Yukarıda sizler için güzel bir muhammara tarifi verdik. Tabi ki bu kişiden kişiye değişebilir fakat bazı kişiler evde muhammara yapamayabilir. Ya da çalışan kişilerin buna ayıracak vakti de olmayabilir. Böyle bir durumda Muhammara Satın Almak isterseniz yardımınıza Hatay Köy koşar. Hatay Köy diğer geleneksel ve yöresel lezzetler gibi sizlere orijinal Hatay usulü muhammarayı sunmaktadır. Sizler de evde yapamadığınız tüm yöresel ürünler için hataykoy.com adresine girebilir ve damak zevkinize göre geleneksel ürünleri sepetinize ekleyebilirsiniz. Hatay Köysizin için orijinal tarifleri kapınıza kadar getirir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.