Baharatlar Hakkında Bilmedikleriniz?

20-01-2023 11:13
Baharatlar Hakkında Bilmedikleriniz?

Kaç Çeşit Baharat Vardır?

Evimizde neredeyse her yemeğe kullandığımız, yemeklerimizin tadını bambaşka bir noktaya taşıyan şeylerden biri de baharatlardır. Baharatlar öyle ki yemeklerin lezzetini ortaya çıkartır ve olmadıklarında çok tatsız yemeklerin olmasına neden olur. Bu yüzden de herkesin evinde en az iki ya da üç çeşit baharat vardır. Tabii bu noktada baharatların ne zaman hayatımıza girdiği de merak konusudur. Öncelikle baharat doğu ülkelerinin bir ürünüdür. M.Ö 3000 yıllarında tarçın, kakule, zencefil ve zerdeçal satışına dayanan baharat ticaretine Çinliler başlamıştır. Çinliler tarafından başlatılan baharat ticareti daha sonra Arapların eline geçerek gelişti. Bu sayede de dünyaya yayıldı. Tabi en yakın ülkelerden biri olan Türkiye’de baharat konusunda oldukça fazla çeşide sahip. Baktığımızda baharatlarla ilgili en merak edilen sorulardan biri de "Dünyada Kaç Tane Baharat Var?” olmakta. Bu sorunun cevabı ise yüz yirmi olarak geçmektedir. Fakat tabii ki de bu sayı net bir sayı değildir. Bu yüzden bilinen yüz yirmi baharat çeşidi vardır demek daha doğru olacaktır.


Hangi Baharat Neye İyi Gelir?

 

Dünyada çok fazla "Baharat Çeşitleri” olduğunu söyledik. Bu kadar baharatın da tabi ki de iyi geldiği birçok şey var. Özellikle de hasta olduğumuz zaman hemen elimiz baharatlara gider. Çünkü bazı baharatların iyileştirici özellikleri vardır. Bunlardan biri de grip ve soğuk algınlığında kullanılan karabiber ya da nane olmaktadır. Annelerimiz hasta olduğumuzda hemen bizlere nane ve limon karışımı sıcak çay yaparlar. Çünkü nane bağışıklık sistemini güçlendiren bir baharat çeşididir. Yine aynı şekilde boğaz ağrısına iyi gelen bir diğer baharat çeşidi de karabiberdir. İçerisindeki etmenler boğazdaki iltihabı alır ve kısa sürede iyileşmenizi sağlar.


En Faydalı Baharat Hangisi?

 

Baharatların birden fazla yararı olduğunu söylemiştik. Bu noktada hangisi en iyi gibi bir soru sormak çok önemli değildir. Çünkü her baharatın kendine özgü yararları vardır. Tabi ki nane, karabiber, tarçın gibi çok tüketilen ve bilinen baharatların en faydalı olduklarını yine de söyleyebiliriz. Diğer yandan en merak edilen şey ise "En Pahalı Baharat” ve "En Acı Baharat” konusudur. En pahalı baharat safran olmaktadır. Çünkü safran oldukça değerlidir ve bu yüzden de oldukça pahalıdır. En acı baharat ise Guinness Rekorlar Kitabı'na göre şu anda dünya üzerindeki en acı biber, tamı tamına 2.200.000'lük SHU'ya sahip olan Carolina Reaper. Ülkemizde ise Samandağ biberi bir diğer adıyla Antakya biberi en acı baharattır.

Hangi Sebzeye Hangi Baharat Yakışır?

 

Sebzeler ile baharatları karıştırmak hem sebzelerin aromasını ortaya çıkartır hem de yemeklerinizin daha lezzetli olmasını sağlar. Bu yüzden mutlaka sebzelere hangi baharatın yakışacağını bilmelisiniz. İlk akla gelen tabi ki de soğan ve sarımsak tozu olmaktadır. Bu iki Baharat her sebzeye çok yakışır. Diğerleri ise tabi ki de kekik, karabiber, tuz, nane, zerdeçal, pul biber, tatlı toz biber olmaktadır. Bu baharatları özellikle de zeytinyağı ile birlikte kullanabilirsiniz. Baharat konusunda tek dikkat etmeniz gereken şey ise tazeliğidir. Bu noktada taptaze, katkısız ve en doğal baharat çeşitlerinin Hatay Köy adresinden alabilirsiniz. Hatay Köy sizlere oldukça fazla baharatı sunmaktadır. Bu sayede ülkemizde yetişen tüm baharatlara tek bir site üzerinden ulaşabilir ve en kısa sürede evinize sipariş edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey Hataykoy.comadresine giderek ilgili kategoriden istediğiniz baharatı seçmektir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.