Halhalı Zeytin Nedir?

13-10-2021 14:26
Halhalı Zeytin Nedir?

Halhalı Kırma Zeytin Hakkında

Oldukça lezzetli ve bitkisel proteinler açısından zengin bir gıda: zeytin. Zengin kahvaltı sofralarında, salatalarda ya da sandviçlerde oldukça söz sahibi olan bu özel besin Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü topraklarda kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Siyah, pembe, yeşil gibi çeşitli renklerde olabilen Zeytin Çeşitleri, salamura, dolma, dilim, çizik, kırma, sele gibi farklı formlarda karşımıza çıkıyor. Diğer zeytinlere göre erken hasat edilen yeşil zeytin çeşitleri, meyve tam olgunlaşmadan toplandığı için daha sulu ve etli bir yapı sağlıyor. Tam bu noktada yeşil bir zeytin çeşidine ayrıca parantez açmak istiyoruz. Hatay topraklarında yetişen ve Hatay’a özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanan Halhalı Zeytin farklı aromasıyla lezzetini ilk yiyişte hemen belli ediyor. Peki, Halhalı Kırma Zeytin Nedir? Neden ayrı bir ünü hak ediyor? İsterseniz bu konulara sırayla göz atalım.

Hatay Halhalı Zeytini Nasıl Yapılır?

Kahramanmaraş, Mardin ve Hatay lokasyonlarında yetiştirilen zeytin ağaçlarının meyvesi olan halhalı zeytin, atıştırmalık küçük boyu ve aromatik tadıyla keyifli bir tüketim sağlıyor. Özellikle mezelere ya da atıştırmalık yiyeceklere çok yakışan bu özel zeytin, çerezlik bir zeytin türü olarak biliniyor. Elbette onun bu kadar aromatik bir lezzete sahip olması yetiştiği bölgeye has olan iklim şartlarına, bağıl nem oranlarına ve erken hasat zamanlarına bağlı. Bu şekilde içeriğinde bol yağ bulunduran, meyvemsi bir tada sahip özel bir zeytin elde ediliyor. Eşsiz lezzetin diğer bir sırrı ise bu zeytinlerin tamamen geleneksel yöntemlerle işleniyor oluşu. İlaçsız tarım kurallarıyla yetiştirilen, geleneksel yöntemlerle toplanan ve yıkanan Halhalı Zeytinleri taş veya tahta tokmaklar yardımıyla yine taş zeminlerde kırılarak elde ediliyor. Sadece katkısız tuzlu suda salamura edilerek yemeye hazır getiriliyor. Küçük bir çekirdeğe sahip olduğu için diri ve etli yapıda olan halhalı zeytin, özellikle ara öğünler için iyi bir atıştırmalık tercihi. Oldukça yağlı bir zeytin türü olan halhalı kırma zeytin, bölgede zeytinyağı üretiminde de sıkça kullanıyor.

Halhalı Zeytin Özellikleri

Genellikle diğer bölgelerde yağlı zeytin çeşitleri zeytinyağı üretiminde kullanılırken bol yağ içeriğine sahip Hatay halhalı zeytini kırma olarak hazırlanıyor. Halhalı zeytininin en olgun dönemleri olan Ekim ve Kasım ayında hasat yapıldığı için zeytinler en yağlı ve lezzetli haliyle sofralardaki yerini alıyor. Temel vitamin ve mineralleri bolca barındıran halhalı zeytin, diğer zeytin çeşitlerinde de olduğu gibi sık tüketilmesinde sakınca olmayan bir yiyecek. İçerdiği A, C, D ve E vitaminleri sayesinde kalp damar sağlığını koruyan bu özel zeytin, hücre yenileme özelliğiyle de öğünlerden asla eksik edilmemesi gereken besinlerden.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.