Hangi Zeytinyağını Almalıyım?

24-11-2021 13:56
Hangi Zeytinyağını Almalıyım?

Zeytinyağı Çeşitleri

Tüm dünya mutfaklarında kendine özel bir yer bulan Zeytinyağı, binlerce yıldır tüm kültürlerdeki varlığını sürdürüyor. Zeytin meyvesinin yağının çıkarılmasıyla elde edilen Zeytinyağı Çeşitleri, zeytinin türüne, yağ çıkarma yöntemine ve yöresel özelliklere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. En güzel çeşitlerini Akdeniz iklimine dahil olan lokasyonlarda sergileyen zeytinyağı, asitlik derecelerine göre farklı isimlerle satışa sunulmakta. Soğuk sıkım, riviera, natürel sızma, erken hasat, olgun hasat, saf zeytinyağı gibi çeşitlere ayrılan alan bu mucize gıdanın sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir besini olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Doymamış yağ asitlerini içeren ve kötü kolesterolü kontrol altına alan zeytinyağı, içindeki yoğun E vitamini sayesinde cilt bakımı ürünlerinde de oldukça sık şekilde karşımıza çıkıyor. Cilt bakım rutininize gönül rahatlığıyla dahil edebileceğiniz zeytinyağı ile ev yapımı doğal cilt maskelerinize hayat verebiliyorsunuz. Burada, "hangi besinler için hangi zeytinyağı kullanılmalı?”, "cilt bakımı için uygun zeytinyağı çeşidi hangisi?” ya da "Hangi Zeytinyağı Alınmalı?” gibi sorular aklınıza geliyorsa konuyu biraz açmak isteriz. 

Sıcak yemeklerde, kızartmalarda ya da kavurmalarda daha çok ısıya dayanıklılık derecesi daha güçlü olan Riviera Zeytinyağı kullanılıyor. Yemeğin türüne göre pişme sonrası dinlenme aşamasında Naturel Sızma Zeytinyağı ekleyerek yemeğin aromasını artırabilmek mümkün. Ancak natürel sızma, yeteneğini en çok soğuk yemeklerde, mezelerde ya da salatalarda gösteriyor. Çünkü özellikle sebzeler üzerinde oldukça özel bir etkisi var. Erken hasat, olgun hasat gibi kavramlar ise genellikle yörelerin ve iklimlerin etkisine bağlı olarak değişiyor. Henüz kararmamış, olgun olmayan zeytinlerden üretilen erken hasat zeytinyağları keskin bir tada sahipken, kararmış zeytinlerden elde edilen olgun hasat zeytinyağı çeşidi daha yumuşak bir tada sahip. Olgun hasat çeşidinin daha asidik olması ise bilinir bir özelliktir. 

Kahvaltılık Zeytinyağı Nasıl Olmalı?

Eğer kahvaltınızı taçlandıracak bir zeytinyağı arıyorsanız seçiminizi daha keskin aromalı çeşitlerden yana kullanmalısınız. Kahvaltı için hazırladığınız söğüş sebzelerinizi natürel sızma zeytinyağı çeşitleriyle lezzetlendirebilirsiniz. Dilerseniz sızma zeytinyağınızı zahter kekikle ve pul biberle harmanlayarak enfes bir kahvaltılık sos elde edebilirsiniz. 


Yemeklik Zeytinyağı Nasıl Olmalı?

Keskin zeytinyağı aromasını sevmeyenler için hazırlanan, asidite oranı yüksek zeytinyağları riviera olarak adlandırılıyor. Zeytinyağını kızartmalarda ve tencere yemeklerinde güvenle kullanabilmek amacıyla onun işlem görmüş hali olan rivierayı tercih edebilirsiniz. Ancak burada bir işlem görme söz konusu olduğu için natürel sızma zeytinyağları kadar katkısız ve saf bir zeytinyağından söz edemeyiz. 

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Ne Demek?

Olgunlaşmamış erken hasat zeytinlerin kimyasal işlemlere ya da ısıtılmaya ihtiyaç duyulmadan, taş değirmenlerde preslenmesiyle elde edilen Soğuk Sıkım Zeytinyağı en sağlıklı çeşitlerden oluşuyor. Eğer zeytinler de organik tarım standartlarına uygun olarak üretilmişse elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı da Organik Zeytinyağı olarak adlandırılıyor. Özellikle soğuk yenen yemeklerde ve mezelerde tercih edilen soğuk sıkım yağlar, yoğun aromasıyla damaklarda lezzet şöleni yaratıyor.

 

Zeytinyağı Nereden Alınır?

"Hangi zeytinyağı” konusundaki tüm kıstaslara değindiğimize göre sıra geldi güvenilir satış adreslerini belirlemeye. Sağlığınızı riske atmamak için sahte, katkılı, merdiven altı üretimlerden uzak durmanız çok önemli. Bu noktada devreye giren Hatay Köy, en taze en katkısız yöresel ürünleri özenle seçerek kapınıza kadar getiriyor. Kalite standartlarını sonuna kadar karşılayan en doğal zeytinyağı çeşitlerini sizlerle buluşturan Hatay Köy, çıktığı doğal yolculuğa sizleri de davet ediyor. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.