Sürk Peyniri Mercek Altında!

11-05-2021 11:29
Sürk Peyniri Mercek Altında!

Sürk Nedir?

Yöresel çökeleğin farklı bir kullanım alanı olan, Antalya'nın eşsiz lezzeti sürk, en ünlü mezeler arasında yer almaktadır. Taze ya da uzun süre bekletildikten sonra küflü ya da küfsüz şekilde sofralarda yerini alır. Dilerseniz hataykoy.com sitesini ziyaret ederek bu meşhur lezzete ulaşabilirsiniz.

Arapçada "çökelek" anlamına gelen sürk, zeytinyağı, karabiber, pulbiber, fesleğen yaprağı, zahter, karanfil, taze çökelek, yenibahar, tarçın, muskat, kimyon, sarımsak ve acı biber salçasının karıştırılması ile hazırlanmaktadır. İçerisinde pek çok baharatı bir arada bulunduran sürk peyniri, bazı yerlerde baharatlı çökelek olarak da bilinmektedir.

Sürk Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Sürk peynirini muhafaza etmekistiyorsanız diğer süt peynirlerinin saklama koşulları ile aynı şekilde saklayabilirsiniz. Güneş ışığı almayan serin bir alanda muhafaza edilebilir. Kâğıda sararak ya da cam bir saklama kabında buzdolabında uzun süre koruyabilirsiniz.

Sürk Peyniri Kullanım Alanları

Sürk peyniri kahvaltı sofralarını lezzetlendirici gibi renklendirecektir. İster zeytinyağı ile isterseniz sade olarak kahvaltınızın yanında tüketebileceğiniz gibi pek çok sebze ile lezzetli çökelek salatası yapmak için de uygundur. Aynı zamanda poğaça börek ya da çörek gibi hamur işlerinde sürk peyniri kullanarak damağınızda mükemmel bir lezzet bırakabilirsiniz. Pek çok baharatın tadının biranda gelmesi ve süt aromasıyla birlikte makarna sosları için de oldukça uygun bir lezzettir.

Sürk Peyniri Faydaları

Tuzlu bir peynir türü olan sürk aynı zamanda tansiyon hastalarının tükete bilmesi için tuzsuz seçenekleri de mevcuttur. İçerisinde kaynatılan süt bulunduğu için oldukça sağlıklı bir peynir türüdür. Aynı zamanda içerisinde bulunan K vitamini ile birlikte kemik gelişiminde destekleyerek kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir yiyecek türüdür.

Sürk peyniri faydaları arasında beyne enerji verir. Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Diş çürüklerini önler. Mide rahatsızlıklarını giderir. Sindirim sistemini de düzene sokar. Aynı zamanda ishali önleyen bu peynir türünde mikrobik enfeksiyonlara karşıda oldukça iyi gelmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.