Zeytinyağlı Yemekler Nasıl Yapılır?

26-01-2022 16:10
Zeytinyağlı Yemekler Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Yemek Nasıl Olmalı?

Pazardan aldığınız seçme sebzelerle lezzetli bir zeytinyağlı yemeğe imzanızı atmak istiyorsanız sizlere bazı önerilerimiz var. Kuru dolma, sarma, enginar, iç bakla, taze fasulye ve daha birçok lezzetli zeytinyağlıyı sebzeleri öldürmeden tam kıvamında pişirmek ve onlara canlı bir renk kazandırmak için çeşitli püf noktalarına sizler için değiniyoruz.

Lezzetli Zeytinyağlı Yemekler Yapmanın Püf Noktaları

 

En tatsız sebzeleri, otları bir lezzet şölenine çeviren zeytinyağı ile yemek yapmak aslında bir marifet işidir. Sebzelerin bütünlüğünü kaybetmediği, sulanıp dağılmadığı ve pastel renkleriyle gözlere de hitap ettiği özel bir zeytinyağlı yemek yapmak için sebze seçiminden pişirme sonrasına kadar olan süreci dikkatlice ele almalısınız. Sadece suyunu ve malzemelerini ekleyip kendi haline bıraktığınız yemeğiniz kıvamında bir zeytinyağlı yemek olmayacaktır; bunu baştan söyleyelim. Şimdi hazırsanız önemli püf noktalarına beraber göz atalım.

Sebze Seçimine Dikkat!

 

Zeytinyağlı yemekler sebzeler tufanda olarak kullanıldığında daha bir lezzetli olmakta. Bunun için mümkünse pazardan taze sebzeleri ve otları satın alın. Elbette sizlere istediğiniz mevsimde yeme şansını sunan konserve sebzelere yönelebilirsiniz; ama kurutma, dondurma ya da salamura işleminden geçmiş olan konserve ürünlerin yolda biraz lezzet kaybına uğramış olacağı düşüncesi hep aklınızda olsun. Sebze seçiminde ise en körpe ve hasarsız ürünleri satın almaya çalışın. Dilerseniz sizin için özenle seçilmiş olan ürünlerin sergilendiği bahçeden sebze kategorimizde taptaze sebzeleri bulabilirsiniz.

Doğru Zeytinyağı Seçimi

 

Yemeklerde kullanacağınız zeytinyağının çeşidi lezzet konusunda çok fazla söz sahibi. Bu nedenle yemeklerinizi natürel sızma zeytinyağları ile pişirmeye özen gösterin. Katkılı, işlenmiş, kaynağını bilmediğiniz yağları yemeklerinizde kullanmayın. Bu tür yağları kullanmamanız yemekte istediğiniz homojenliği yakalayamamanızla sonuçlanabilir. Yoğun ve lezzetli bir aroma için gerçek zeytinyağlarını tercih edin. Bunun için Hatay Köy’de yer alan Sızma Zeytinyağı Fiyatları ve çeşitlerine göz atabilirsiniz. Mümkünse yemeklerinizde kullanacağınız zeytinyağının yarısını pişirirken diğer yarısını ise pişirdikten sonra yemeğe ekleyin; sonra kapağı açmadan yemeği soğumaya bırakın. Bu şekilde yemeğin daha aromatik bir tat aldığını deneyimleyeceksiniz.

Yemeğe Şeker Ekleyin

 

Zeytinyağlı yemeğiniz pişerken tencereye ekleyeceğiniz bir tutam toz şeker zeytinyağının ağır kokusunu ve sebzenin mevcut olan asidik tadını bastırmaya yardımcı olacaktır. Yani toz şeker, yemekte bir lezzet dengesi görevi üstlenmektedir.

Limon Olmazsa, Olmaz!

 

Pişme sırasında yarım limonun suyunu yemeğe ekleyerek lezzet çıtasını çok yükseklere taşıyabilirsiniz. Ayrıca sebzeleri önceden doğradıysanız onları limonlu suda bekleterek kararmalarını önleyebilirsiniz. Sebzelerinizin canlı rengini pişirme sonuna kadar koruması için pişirme öncesinde tencerenizin dibini limon kabuğuyla ve tuzla ovabilirsiniz.


Zeytinyağlı Yemekleri Pişirirken Yapılan Hatalar

 

Sanırız zeytinyağlı yemekleri karıştırarak pişirmek ve pişirmeyi yüksek ateş altında gerçekleştirmek yapılan hataların en büyüklerinden. Bu hatalara düşmemek için yemeğinizi kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeniz gerekmekte. Tadına bakmanız gerekiyorsa bunu tahta bir kaşıkla tencerenin içinden ufak bir parça alarak yapabilirsiniz. Bu arada zeytinyağlıları pişirirken asla sıcak su kullanmayın. Az miktarda eklediğiniz oda sıcaklığındaki su ile yemeğinizi pişirin. Tencerenizi de cam kapaklı tercih edin ki suyunu kolayca kontrol edebilin. Zeytinyağlı yemekleri pişer pişmez tüketmek de yapılan yanlışlardan biri. Mümkünse zeytinyağlılarınızı bir gün buzdolabında dinlenmeye bırakın ve ertesi gün tüketin. Bu şekilde zeytinyağının aromasının sebzelere çok güzel sirayet ettiğini göreceksiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.